Selasa, 3 Februari 2009

Nature 4

Entry kali ni masih lagi dalam mood nature,sebab masih ada lagi koleksi gambar nature yang aku tembak berdekatan dengan umah aku di Institut Veterinar Kluang nih. Maybe ada yang tertanya-tanya, rumah cikgu Fly ni dekat ngan zoo agaknye. Sebenarnya di Institut Veterinar Kluang ni (fomerly known as Institut Haiwan Kluang) adalah sebuah institusi yang melahirkan pekerja mahir dalam bidang ternakan. Dengan kawasan ragut yang begitu luas saujana mata memandang, ditambah lagi dengan pelbagai haiwan ternakan pasti menjadi tarikan kepada pecinta-pecinta alam terutamanya photographer2 yang sukakan pemandangan2 sebegini. Cuma aku tak berkesempatan untuk menembak gambar2 lembu baka Jepun(Kobe), lembu Indonesia (Bali) dan lembu baka europe (Brahman, hereford dll). Actually gambar2 lembu yang aku tembak tu baka Mafriwal ( Ala2 lembu New Zealand tapi dah jadi baka tempatan dan banyak susu). Kadang-kadang lembu2 ni leh terlepas dari halangan pagar dan selamba je meragut rumput dihadapan umah aku. Seronok tiap kali tembak gambar creatures nih ada je yang interframe iaitu burung-burung yang mencari kutu pada badan lembu (wife aku cakaplah ). Antara yang best gambar-gambar lembu ni(pada pandangan akulah), aku suka tul tembak gambar lembu yang sedang tido tu, 1st time beb tgk lembu tido...........
.......



















27 ulasan:

kabussenja berkata...

wah cikgu, lembu2nya cantik sekali... jrg dapt tgk bulu mcm ni..

Hulubalang Derhaka berkata...

Glemer sekejap lembu-lembu tu ye?..
Kehkehkeh..

Kagum dengan tekstur dan cara 'menembak' yang bro buat pada rumput debunga tu..

Nampak klasik..!!
Macam tengah tengok cerita Leslie..
(cerita anjing yang cukup top dulu-dulu)

Banyak rumput tu dalam cerita tu..!! Lagi satu tekniknya yang agak serupa..

Fly berkata...

Kabusenja : thanks singgah melawat blog saya and thank for ur compliment. kebetulan masa tembak gambar2 tu lembu2 tu tgh bersantai menghadamkan makanan.

Fly berkata...

Hulubalang Derhaka : Thanks bro, gambar2 tu banyak try & error bro, tapi kan bro ko wat aku terkenang zaman dolu2 bila ko mengatakan pasal cite anjing Leslie tu ahaks.

Lembu yang paling glamer tu ialah lembu yang sedang tido hehe

Hulubalang Derhaka berkata...

Tu la pasal bro..
Gua dulu teruja bila tengok cerita tu.. Menyentap hati..
Kehkehkeh..
Terutamanya babak budak tu berlari nak berpeluk dengan Leslie secara slow-mo.. Jadi ikon tuuu..!!

Rui berkata...

1) cikgubrofly, smart laa gambo2 lembu + tone2 kaler derang, ini shoot guna 75-300 yg baru tu kah?

2) pape pon teroskan menghaplod gambar2 naiss sebegini.. tc!

Johnny J. berkata...

fly.. awesome pictures...! The color is very fantastic! Wowowowoww.... Salute

kuai berkata...

rumput lalang amat cantik!!!

Fly berkata...

Hulubalang : hehe orang seni memang hatinye sensitif..sama la cam gua bro

Fly berkata...

Rui : yup bro lens 70-300, tapi masih banyak lagi yang perlu belajar..

Fly berkata...

kuai : thanks kuai aku tau ko memang pecinta alam :)

arsaili berkata...

salam...wahhh terasa di animal kingdom gamaknya..ehehhe

Fly berkata...

Arsaili : hehe haah kan bro, bila lah aku nak masukan gambar lain yek? stok gambar2 nature banyak lagi ahh hehe..jangan jadi blog zoo sudahlah yek haha

eJump berkata...

camera jenis ape ye?..
berminat pulak klu tgk sume gamba nie2...
rase mcm nk try bli 1 camera...

PJ selamba berkata...

erm...
teliti sekali cara ambil gambar tu

Fly berkata...

ejump : Thanks Ijam, kamera yang aku guana skrg DSLR Nikon D60. hehe tu je yang mampu bro

Fly berkata...

PJ selamba : Thanks bro..banyak try and error..

nordee berkata...

sebab pandai ambik gambor dan pakai kamera canggih lembu pun nampak cam model

Fly berkata...

Cikgu Nordee : thanks cg Nordee..

en_me berkata...

gambar lalang pun chantekkks one uoolsss..

hi cekgu fly teww, salamms dr me dikejauhannnns..

dilaOHdila berkata...

tangkap gambor lembu pun boleh shuntek cam ni kan
kalau tangan tu dah memang GIFTED tembak kapal sekalipun mesti shuntek jugak anglenya kan cikgu kan:-)

Fly berkata...

en me : thanks.. wah en me jauh di brunei, seronoknye.. kim ole2 yek

Fly berkata...

Dilla : Thaks DOD, ala mana yang rasa cantik, tu yang kita simpan hehe, padahal banyak keping dah tembak, bayangkan kalau klu guna film wat rugi je hehe

Linda Latip berkata...

the colour is 'alive'..a beauty

Fly berkata...

Linda latip : Thanks Linda, gambar2 potrait dalam blog u pun superb

naz ilyn berkata...

salam kenal...

lembu kalau kita lihat kat kandang macam sama jer tak nampak cantik atau cute tapi bila di tangkap gambar dengan cara yang berseni nampak cantik sangat begitu juga dengan bunga lalang tu... tahniah lar dapat mengadaptasi alam semula jadi menjadi halwa mata yang sungguh indah sekali...

Fly berkata...

Naz ilyn : thank u... nampaknye kamu pun berseni gak orangnye, coz boleh menilai gambar2 itu. tahniah untuk kamu gak

 
© free template