Isnin, 15 Jun 2009

Sukun Dan Tempe

.
Alhamdulilah beberapa hari yang lepas dapat jugak aku melepaskan gian untuk makan tempe dan dan buah sukun, ini kerana beberapa hari yang lepas telah selesai majlis kesyukuran dan akikah anak dara sulung aku yang diadakan di rumah orang tuaku. Pelbagai juadah dihidangkan namun tekak aku ni tetap jugak menunggu2 buah sukun dan tempe digoreng celup tepung, pastu cicah lak bersama sambal kicap pehhhhhhhhh...sodapppp sampai mak mertua lalu pun tak perasan (lagipun mak mertua aku memang xde masa tu).

Sedikit info mengenai kebaikan tempe ini adalah kandungan probiotik yang terdapat dalam makanan tradisi ini. Apakah itu probiotik? Ia adalah bakteria yang membantu dalam pelbagai proses yang berlaku dalam tubuh badan kita. Dr. Bernard Jensen, merupakan seorang pakar dalam bidang terapeutik probiotik merumuskan fungsi probiotik dalam tubuh kita:

1. Membantu pergerakan usus
2. Membantu penambahbaikkan sistem imun
3. Membantu pembentukan vitamin
4. Membantu penyahaktifan agen barah
5. Membantu mengawal kolestrol dan paras hormon
6. Membantu dalam penghasilan laktasi (enzim pengurai susu)

Dengan adanya probiotik, ia dapat mengatasi gangguan keseimbangan bakteria didalam tubuh yang disebabkan oleh beberapa faktor, antaranya:

1. Gaya hidup yang tidak sihat
2. Amalan permakanan yang tidak teratur
3. Penggunaan antibiotic yang tidak terkawal
4. Tekanan mental
5. Persekitaran yang tercemar.

Berbalik kepada ‘tempe’ tadi, ia mengandungi bakteria asid laktik (strain TH10) yang mampu melawan bacteria berbahaya MRSA (methilcillin resistance staphylococeus). Oleh itu, apa kata anda? Adakah tempe akan menggantikan makanan segera seperti pizza, kentang goreng dan burger dalam kehidupan anda.

Rujukan dari : http://uthmdehati.wordpress.com/2008/07/28/khasiat-tempe/

Pas ni rajin2 makan tempe dan jangan cakap muka seseorang macam tempe heheh
.



.
Bila melihat buah sukun ni, terimbau kembali zaman kanak2 aku ketika berumur 11 tahun. Pada masa tu aku dijaga oleh arwah nenek, rutin harian aku selepas waktu persekolahan ialah menjual buah sukun besama sepupu aku dengan menaiki basikal di sekeliling kampung. Dengan hasil jualan inilah sebagai tambahan duit perbelanjaan harian kami, Penat tapi inilah pengalaman yang sangat2 menyeronokkan dan menjadi memori indah yang tidak dapat aku lupakan. Terbayang susuk tubuh arwah nenek menjolok buah sukun dengan sepenuh tenaga walhal keringat yang mengalir sebagai bukti arwah nenek menahan kepayahan dan kesakitan dek duri2 buluh mencucuk genggaman tangannya. Itulah tiap kali aku menjamah sukun goreng tepung cicah kicap ni pasti kenangan ini datang menerpa.

32 ulasan:

T.u.Y.a berkata...

memang sedap sangat tempe goreng..
balik kg aritu sempat la makan tempe goreng special dr mak..ishhhh...kalau ingat2 balik,mau meleleh air liur...makan ngan sambal kicap,pastu ade lak air kopi panas..
alahai..

AiE bAhRi berkata...

Good info..
sukun n tempe mmg sedap.tambah sedap bila dicicah ngan sambal kicap..

Fly berkata...

Tuya : Betul tu, orang yang makan dengan sepenuh jiwa dan penuh perasaan je yang dapat mengetahui nikmat tempe ni hehe

Fly berkata...

Aie Bahri : Sukun kalau aku bro memang xde benda lain nak dicicah melainkan sambal kicap je... pehhh kecur2

Dj Epoi berkata...

Salam....

Walaweiiiiiiiii Buah Suku...siut!!!!
Sedap Tuh!!!
Dah Lama tak pekena nih!!!!

Bro......
Mana tu kut-kut berpeluang kat sini hehehehehehe
http://epoi8787.blogspot.com/2009/06/cameraman-diperlukan.html

Dj Epoi berkata...

Buah sukun daaaaaa....

Buah Suku pulak....heheheheh
Gua dah lama tak kena LUKU heheheheh

lili11 berkata...

Yummy yummy. Aku suka sukun goreng. Heran, sume anak2ku tak reti makan sukun. Rugi ...

cicak berkata...

Tempe mmg kegemaran. Apa lagi kalau goreng. Tapi sukun.. mcm jarang betul la jumpa di Sabah ni.

Mgkn ada, tapi nama lain.

kuizikel berkata...

pergh tempe goreng cecah smbal kicap mmg terbaik aaaaaaaaa.. kat sini susah nak dpt yg salut pisang.. sumer pakai plastik...

kerepek tempe pon sedap.. cicah sambal kicap.. fuh kemecer!

Out Of Focus berkata...

Man!! that looks Yummy!!

Gogos berkata...

salam bro..gua baru tengok gambar lu mase kecik2..wah!!comel nyer lu..tapi,lu takleh lawan ngan e-ein lu tu..ok bro,selamat bersekolah kembali..kirim salam kat mr.unggai key..

Fly berkata...

Dj Epoi : Peh sodap bro makan diwaktu petang sambil minum kopi pehhhh..

Fly berkata...

Lili 11 : kebiasaannye anak zaman skrg x brp pandai makan makanan nih, ataupun belum sampai seru lg hehe

Fly berkata...

Sukun : ye x ye gak, kalau di Sabah panggil sukun ke ? mungkin lain panggilannye kot

Fly berkata...

Kuizikel : wah nih memang peminat tempe, cayalah...

Fly berkata...

Out of focus : sememangnye bro, aku tgk pun rasa lapar semula ni

Fly berkata...

Mr gogos : thanks bro, E-ein tu fotostat muka gua sebab tu dia lagi comel hahaha...

Luth Textile berkata...

sedap apa tempe. aku minat.. tak dok johor pon leh makan tempe..
aku bukan org jawa.. hahah

cerpelai berkata...

Woohh..!!
Salam bro.. Tempe goreng sambal memang menjilat lutut member laa cakap lu..!!

Sukun pun masyukk gak bro..

Fly berkata...

luth textile : yes bro, tempe dimana2

Fly berkata...

Cerpelai : dasyat sampai menjilat lutut, itu hari gua makan tahap sampai jilat siku je bro ahaks...

♥ ieRa♥ berkata...

dua2 sedap..sukun goreng..kalu tempe tu wat sambal cam orang jawe memang mantap..ade jiran jawe, merase gak la sambal sambal goreng johor..hehe

umie@kakyong berkata...

Salam Fly,
Tempe, makanan tradisi org2 jawa, tapi yang bukan jawa pun sekarang dah minat makan tempe jugak... kak yong selalu nya kalau balik ke muo tak tertinggal beli tempe sebab tempe kat KL beza sikit rasanya...
goreng tempe garing2 cicah sambal kicap... perghhhh,,,, atau pun, buat sambal tempe + ikan bilis... terlioq.... hihihi.

goreng sukun cicah sambal kicap pun yummm yum....

Fly berkata...

Iera : betul tu iera, awak memang tahu menikmati dan menilai makanan hehe

Fly berkata...

Kak Yong : Tempe muor mmg sodap kak Yong, Pernah gak pekena tempe muor nih, rasa nye sungguh menyelerakan perghhhhhh..

dilaOHdila berkata...

salam cikgu Fly....
pergh !!!!!!! shunteknya
tempe pun boleh nampak merelit cam tu erk.....CAP JEMPOL UTK cikgu FLY(hehehhe)

** Cikgu
dilla dah try buat HDR tu tapi rasaney kene godek2 gak lagi
nanti nak try & Xplore
Function kilat Tu tang mana erk Cikgu?

Fly berkata...

Dilla : Thanks a lot..

Pasal soalan tu..

1. Bila dah add gambar dalam software tu, cuba active kan kotak add clarity, De-haze dan NR.

2. Kemudian mainkan dramatic light radius dan dramatic light strength, dan juga effect2 yang lain secukup rasa...

DrSam berkata...

dalam banyak-banyak buah goreng ni sukun goreng paling saya minat. Lemak-lemak gitu. memang betul, kalau mak mertua lalu tak angkat kepala makan sukun goreng panas-panas ;)

catz_mafia berkata...

Fly,
Aku suka benor tempe dan sukun ni.. sedap2... terliur dah ni.. heheh

anntaj berkata...

Flyyyyyyyyyyyyyy....
uhhh!!!saya pun suka sukun dgn tempe nih...
(apapun gambar awak cantiklah)..
saya mula2 mkn tempe masa blaja kat Melaka ..
sedap kan..
:)
happy fathers day

nordee berkata...

baru tahu khasiatnya...saya memang suka giler tempe goreng

zafi berkata...

OMG
i miss the tempe very2 much!!!!

 
© free template